Balık yağı hapı, sihirli bir hap gibi gelebilir size. Ama eğer sihirli bir hap varsa muhtemelen omega 3 balık yağı ile oldukça çok ortak noktası olurdu. Balık yağı her türlü farklı sağlık sorununu yönetmede yardımcı olabilecek antienflamatuar özellikler barındırır. Doğal balık yağı takviyeleri, depresyon, DEHB, hipertansiyon, eklem ağrısı, egzama veya sedef hastalıklarında tedaviye destek olabilir. Omega 3 takviyeleri hamile kadınlar için özellikle faydalıdır. Hormonal dengenin oluşması için doğurganlık sorunlarına yardımcı olabilecek içerikleri barındırmaktadır. Sağlık sorunları olmayanların bile takviye olarak balık yağı hapı aldığı bilinmektedir. Açıkçası balık yağı takviyesi almaya karar vermeniz (elbette doktorunuzun yardımıyla) en kolay olanıdır. Ancak alacağınız takviye konusunda net bir araştırma yapmanız gerekmektedir.
Bu araştırma esnasında şu soruları sormalısınız.
Yararlarını tam olarak değerlendirmek için her gün ne kadar almalıyım?
Hangi balık yağı türünü seçmeliyim?
Tat olarak iyi olduğunu iddia eden balık yağı hapları ne kadar doğru söylüyor?
Balık yağı almaya ihtiyacım var mı?
Konunun uzmanlarına göre vücudumuz Omega 3’leri kendi başına üretemiyor. Vücut sistemimizin en iyi şekilde çalışması için gerekli olduğundan ve onları beslenme alışkanlığımızın içine almamız gerektiğini de dile getirmektedirler. Omega 3’ün vücudumuz tarafından en iyi şekilde sentezlenebildiği besinlerin başında balık ürünleri geliyor. Omega 3’ü alabilmek için haftada 3-4 porsiyon balık tüketmeniz gerekebilir. Fakat civa ve diğer metal birikimleri vücudunuz için zararlı olabilir.
Bazı uzmanlar keten tohumu, chia tohumu veya keten tohumu yağı ile yeteri kadar omega-3 alabileceğinizi söylüyorlar. Ancak konunun uzmanı olan doktorlar bu yöntemin balık yemek ya da omega-3 takviyesi almak kadar etkili olmadığını söylüyor.
Bunun nedenini ise balık ve balık yağlarının saf formlarında bulunan Omega-3’lerin vücut için yararlı olan EPA ve DHA yağ asitleri içermesidir. Diğer yandan tohumlar, vücut tarafından EPA ve DHA’ya bölünmesi gereken ALA adı verilen bir omega-3 içerir. Araştırmalar ALA’nın yalnızca yüzde 2 ila 10’unun EPA ve DHA’ya dönüştürüldüğünü gösteriyor. Bu nedenle bir somondan alacağınız aynı faydaları elde etmek için çok fazla tohum yemelisiniz. EPA ve DHA balıklardan gelen omega 3 ile doğrudan sentezlenebilmektedir. Ama tohumlardan alınan Omega 3’ün içeriğinin sindirim sisteminde dönüşüm sürecinden geçmesi gerekmektedir.
Peki, ne kadar balık yağı almalıyım? İçeriği nasıl olmalı?
Doğal balık yağı etiket bölümünde bulunan değerlere göz atmalısınız. İlk olarak EPA ve DHA miktarına bakmalısınız. Her iki yağ asidinin de en az 1000 mg olduğundan emin olmalısınız. Çünkü değerler 1000 mg altındaysa ne yazık ki çok faydalı olmayacaktır.
Araştırmalar günde 1200 mg’ın bilişsel sorunların iyileştirilmesinde etkili bir miktar olduğunu göstermektedir. Diğer bir yanda günde 2000 mg üzerine çıkılması sindirim sorunları yaşanmasına, ishal, ve mide yanması gibi etkilere neden olduğu araştırmalarla gözlemlenmiştir.
Uzmanlar ayrıca EPA’nın DHA’ya oranının ayrıca önemli olduğunu belirtmektedirler. Ancak DHA seviyesinin çok düşük olmaması gerekmektedir. DHA özellikle bebeklerde, beynin gelişmesi ve büyümesi için oldukça önemlidir. Ayrıca yetişkinlerde de normal beyin fonksiyonları için oldukça önemlidir.
Ayrıca balık yağı hapı seçiminde çevreye zarar vermeden bu üretimi gerçekleştiren markaları kullanabilirsiniz. Sonuçta çevre duyarlılığı önemli!
vitaminkozmetik.com’da bulunan ve her yaş grubu için birbirinden farklı içeriklere sahip omega 3 balık yağı seçeneklerine göz atabilir ve online olarak siparişinizi verebilirsiniz. Daha detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.