Probiyotik ve Prebiyotik Nedir? Ne İçin Kullanılır?

Sivilce İzleri İçin Cilt Bakım Rutini Nasıl Oluşturulur?
6 Mayıs 2014
Omega 3 Balık Yağı Hakkında Önemli Bilgiler
8 Mayıs 2014

Prebiyotikler ise bağırsaktaki yararlı bakterilerin artmasına yardımcı olan, sindirilmeden bağırsak sistemine düşen ve yararlı bakterileri uyarıcı bir besin maddesidir. Prebiyotiklerin en önemli özelliği ince bağırsakta sindirme işlemine uğramaması ve yararlı bakterilerin çoğalmasını desteklemesidir. Probiyotik bakterileri desteklemesi sebebiyle prebiyotikler sindirim sistemi dâhil olmak üzere sağlığa çok faydalı besin maddelerindendir. Probiyotik ve prebiyotikler sağlıklı bir yaşam için kullanılır.

Prebiyotik Faydaları

Prebiyotik maddelerin temel amacı probiyotik yani bağırsaktaki yararlı bakterileri iyi yönden desteklemek, bağırsak sistemini düzenlemek, önemli minerallerin vücuttaki emilimini artırmak ve faydasını arttırmakla görevlidir. Prebiyotik maddeler düzenli, aktif bir bağırsak sistemi için çok gereklidir.

Probiyotik Ne İşe Yarar?

Kabız, ishal, gaz, şişkinlik gibi çeşitli sorunlarda tedavi amaçlı kullanılan probiyotik bakterilerin faydaları şöyledir;

İshali azaltır: İshal basit bir bağırsak problemi gibi görünse de aslında birçok ülkede ölüm nedenidir. Beş yaşın altındaki çocuklarda çok sık ishal nedeniyle ölüm yaşanmakta. Uzun süren ishaller bilhassa çocuklarda yaşanılan ishallerde probiyotikler durdurucu etkiye sahip olmakla birlikte ishal olma riskini düşürmede çok etkilidir.

Kabızlığı önler: Yararlı mikroorganizmalar kabızlık üzerinde tedavi edici etkiye sahiptir. Yapılan araştırmalar, kabızlık belirtilerinin probiyotiklerle ortadan kaldırıldığı ortaya çıkmıştır.

Üriner sistemi korur: Bağırsaktaki doğal floranın korunması çok önemlidir. Probiyotikler, flora dengesini korumada başarı gösterir. İdrar yolu enfeksiyonu sık görülen bir rahatsızlıktır. Düzenli yoğurt yiyen kişilerde bu enfeksiyon nadir görülür.

Antibiyotik etkilerini onarır: Yoğun antibiyotik kullanımı bağırsak sistemini kötü etkiler, yararlı bakterilerin azalmasına sebep olur. Antibiyotik tedavisinin bitiminden sonra probiyotik desteği almak yararlı bakterileri artırır ve sindirim sistemini düzenlemeye devam eder.

Kolon kanseri riskini düşürür: Yaygın kanser türlerinden biri olan kolon kanserinden korunmanın yolu probiyotik almaktır. Probiyotikler kanserli hücrelerle savaşır, yararlı bakterilerin artmasını sağlayarak kanser hücrelerinin oluşumunu önler.

Alerjiden korur: Gıda alerjisine karşı probiyotikler koruyucu rol oynar. Probiyotiklerle bağışıklık sistemi güçlenir, alerjik semptomların azalması sağlanır.

Probiyotik Gıdalar Nelerdir?

Yoğurt ve kefir en bilinen probiyotik besinlerdir. Bu besinleri turşu özellikle de lahana turşusu takip eder. Probiyotik etkisi olan diğer besinler ise Japonya’ya özel olan soya fasulyesinden yapılma Natto; Kombu çayı (kombucha); yine Japonlara ait olan ve içerisinde soya fasulyesi, arpa ve pirinç gibi besinlerin yer aldığı Misso çorbası ideal probiyotik gıdalardandır.

Probiyotik gıdalardan tüketerek faydalarını almak mümkündür ancak besinler haricinde probiyotik takviyeler de bulunuyor. Vücut tarafından kolayca kabul edilen probiyotik ve prebiyotik gıda takviyeleri, belli bir kullanımdan sonra şikayetleri azaltmaya başlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir